Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

Ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θέμα: Απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Τίτος Πατρίκιος στη Δώρα Μέντη.

Η συνέντευξη έγινε στα πλαίσια του Σεμιναρίου: «Η Αθήνα στη λογοτεχνία του 19ου και 20ουαι.» υπό την επίβλεψη της διδάσκουσας Δώρας Μέντη στon Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου του 2019. Τη βιντεοσκόπηση έκανε η προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας Ανδριάνα Θάνου. Η συνέντευξη καταγράφηκε σε αρχείο mp4, διάρκειας 01:11:09. Την απομαγνητοφώνηση ανέλαβε η προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας Χάρις Λούπα του ιδίου σεμιναρίου τον Χειμώνα του 2020.

Η γράφουσα (αναλύτρια) ακολουθεί κάποια από τα σύμβολα απομαγνητοφώνησης όπως ορίζονται στο Corpus Προφορικού Λόγου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. Συγκεκριμένα ακουλούθησε τους εξής κανόνες σχετικά με την καταγραφή της γλωσσικής συμπεριφοράς:

1. Η τελεία σε παρένθεση ( (.) ) αντιστοιχεί σε σιωπή μικρότερου του μισού δευτερολέπτου, ενώ για σιωπή που διαρκεί πάνω από πέντε δευτερόλεπτα σημειώνεται ο ακριβής αριθμός σε παρένθεση (π.χ (0.8) ).

2. Τα αποσιωπητικά σε παρένθεση ( (…) ) δηλώνουν ότι ένα τμήμα του λόγου δεν έγινε κατανοητό ή δεν ακούγεται καθαρά στο mp4 αρχείο. Όσες περισσότερες τελείες περιέχει ( (…..) ), τόσο μεγαλύτερη είναι και η έκταση του τμήματος που δεν έγινε κατανοητό.

3. Λέξη ή φράσεις σε παρένθεση ( (λέξη) ) αντιστοιχούν με ένα τμήμα του λόγου που δεν έγινε κατανοητό, αλλά περιέχουν την πιο πιθανή εκδοχή του τι ειπώθηκε.

4. Πλαγιογραφή σχόλια σε διπλές παρενθέσεις (π.χ (( γελαστή εκφορά )) ) αποτελούν σχόλια της αναλύτριας, τα οποία περιγράφουν παραγλωσσικά στοιχεία της διεπίδρασης ή εξωγλωσσικά στοιχεία (συμφραζόμενα, περαιτέρω πληροφορίες).

Συνεντεύκτρια: Δώρα Μέντη

Συνομιλητής: Στέφανος Κακλαμάνης

Δώρα Μέντη = Δ.Μ.

Στέφανος Κακλαμάνης = Σ.Κ.

Τίτος Πατρίκιος = Τ.Π.

Διαβάστε τη Συνέντευξη εδώ.

Παρακολουθήστε τη Συνέντευξη εδώ.